Retorika žene koja se najviše približila Beloj Kući u istoriji predizbornih trka Sjedinjenih Američkih Država ostaje jaka i borbena uprkos nizu okolnosti koji je sve više udaljava od kandidata za Predsednika. Međutim, čitajući između redova, čini se da je Demokratska stranka već odlučila.Florida i Mičigen održali su svoje predizbore u januaru ove godine, prekršivši tako pravila Demokratske stranke.
Ipak, nakon dugog pregovaranja, komisija stranke našla je kompromisno rešenje problema i dozvolila delegatima ovih država da prisustvuju kongresu Demokratske stranke u avgustu, kada će predsednički kandidat biti zvanično proglašen.
Na žalost Hilari Klinton, iako je ona pobedila u obe države, ovi delegati će pojedinačno nositi samo pola glasa, što joj dodatno umanjuje šansu da stigne do kandidature.

Sumirano, Baraku Obami je potrebno još samo 67 delegata da bi osigurao nominaciju. Hilari Klintom mora da dobije gotovo 4 puta više, tojest 242.

Tehnički, Klinton nema matematičku šansu za pobedu, uzimajući u obzir projekcije i mali broj država koje još nisu glasale. Uz ove neprijatne činjenice, drugi faktori otežavaju mogućnost dobijanja prve žene Predsednika SAD.
Još pre više meseci, Hilari Klinton je prestala da sakuplja dovoljno novca. I pored ulaganja više miliona dolara sa sopstvenih i porodičnih računa, njena kampanja košta mnogo više nego očekivano.

Superdelegati, dodatna sila koja odlučuje u procesu izbora unutar Demokratske stranke, od kojih je većina bila po strani, polako pokazuju naznake donošenja odluke. Senator Monate, neodlučeni superdelegat implicirao je 1. juna u intervjuu za BBC da će uskoro doneti svoju odluku. Ovo je protumačeno kao početak kraja za Hilari Klinton.

Takođe, dosta naznaka dolazi iz štabova druga dva delegata – Obame, kao i Džona Mekejna, republikanskog kandidata za Predsednika. Obojica su počela da napadaju jedan drugog i međusobne platforme, izostavljajući drugog demokratskog kandidata iz svojih govora. Očigledno, obojica je više ne tumače kao bitnog igrača u predstojećim izborima.

U stvari, Barak Obama je naizgled već u predsedničkoj kampanji.
Poslednji u nizu poteza to veoma jako signalizira – odlazak njega i njegove porodice iz čikaške crvke koju vodi kontroverzni propovednik Džeremaja Rajt. Distanciranje Obame od njegovih izjava ukazuje da je njegova kampanja ušla u veću brzinu.
Jedina moguća destinacija u ovoj trci očigledno više nije kandidatura već samo mesto Predsednika, a njegov suparnik više nije Hilari Klinton, već republikanac Džon Mekejn.