Uprkos strahovanjima usled prethodnih neuspeha, nova NASA misija prošla je bez greške, a mobilna laboratorija pod imenom Feniks uspešno se prizemljila na sevrerni pol Marsa.Nakon desetotomesečnog prelaska 680 miliona kilometara praznog svemira koji deli dve planete, NASA sonda Mars Phoenix lander došla je do najkritičnije tačke svog putovanja - spuštanje kroz atmosferu Marsa, koje je nakon mnogo neupselih sletanja dobilo nadimak ''7 minuta užasa''.
Do sada, samo 49% lansiranih robotskih misija uspelo je da se spusti na Mars; 19 je završilo neuspehom, bilo zbog problema pri ulasku u atmosferu ili zbog neuspeha da se ostvari kontakt pri prizemljenju, najverovatnije usled lošeg sletanja.
Ovaj put se vatrena atmosfera i težak teren nisu mešali; Feniks se uspešno prizemljio i prijavio optimalnu funkcionalnost glavnih sistema nervoznim NASA naučnicima na Zemlji.

''Feniks se sleteo. Dobrodošli na severne ravnice Marsa.'', glasilo je obaveštenje kontrolora leta koje je ispunilo NASA komandnu sobu u Kaliforniji uzvicima, tapšanjem i čestitkama. Nebrojano mnogo drugih naučnika i entuzijasta na plavoj planeti slavilo je zajedno sa njima.

Milione kilometara dalje, Feniks tek započinje svoju tromesečnu misiju ispitivanja dubinskih slojeva tla na severu Marsa u potrazi za tragovima vode i njenoj prošlosti na planeti. Feniks je samo početak dugoročnog programa koji namerava da ispita mogućnost postojanja života na Marsu, sada, kao i u prošlosti.


Dobrodošli na severne ravnice.
Dobrodošli u novo poglavlje istraživanje crvene planete.