Ukoliko ste mislili da je neimenovani grčki vojnik imao težak zadatak kada je pre više hiljada godina trčao sa Maratonskog polja i nosio vest o pobedi, onda nemojte ni da mislite koje probleme put Olimpijskog plamena danas zadaje hiljdama ljudi. Među njima se nalaze policajci više zemalja, kineski zvaničnici i državnici, članovi Olimpijskog komiteta i mnogi drugi.

Olimpijski plamen

Nasilni sukobi u Tibetu ponovo su osvestili svet o problemu ove kineske provincije sa dugom istorijom nezavisnosti i neosporivom važnošću za sve budiste.
Očekivano, kineska država je verbalno napala u raznim pravcima, kriveći uglavnom trenutnog Dalaj Lamu za podstrekivanje uličnih nereda i haosa koji su prouzrokovali u velikim gradovima Tibeta. Bez obzira na poreklo, tajming ovih događaja došao je u savršeno vreme za sve koji se bore za nezavisni Tibet. Dugo pošto su sukobi prestali na ulicama Lase, problem je prešao hiljade kilometara i spojio se sa jakim simbolom - Olimpijskim plamenom.

Od njegovog paljenja u Grčkoj, plamen se našao kontroverzu na svakom koraku.
Demonstranti su napravili totalni haos u Londonu, gde je jedan čovek čak uspeo da zgrabi baklju, a druga grupa pokušala da ga ugasi protiv-požarnim aparatom.
Pariz je bio sličan, osim što je policijsko prisustvo nalikovalo onom koje prati posetu američkog Predsednika.
Poslednja stanica za sada, San Francisko, grad koji je svetu dao razvijeni hipi-pokret, izgledao je kao mesto koje očekuje rasne nerede na nivou onih iz Los Anđelesa 1992. Plasirane su dezinformacije o putu baklje koja je konstantno sklanjana i premeštana, a tokom samog prolaza, plamen je okružavalo nekoliko obruča osiguranja.

Iako na svom putu (uprkos pokušajima) baklja nije ugašena, olimpijski duh definitivno jeste. Predsednik Olimpiskog komiteta je ovo priznao, ali je izrazio nadu da će sve stati na noge kada igre krenu. U međuvremenu, debata će nastaviti da besni - da li je ispravno koristiti sportske događaje za političke svrhe. Definitivni odgovor ne postoji.

Jedno je sigurno - kontroverza ide na ruku isključivo međunarodnim medijskim kućama. Pre 4 godine, ceremonija puta Olimpijske baklje bila je samo formalnost, vest vredna poslednjeg segmenta emisije ili prostora na kraju novina. Sada je postaja headline. Na kraju krajeva, i ja pišem o tome.