Samo tri nedelje nakon što je vozač buldožera ubio 3 osobe i ranio nekoliko desetina, Izrael je dobio novi, gotovo identičan napad. Ovaj put, vozač mehaničkog kopača takođe je počeo da udara kola duž ulice u Jerusalimu – ovaj put, poginuo je samo vozač kada su ga bezbednosne snage ubile sa više hitaca.

Novi teroristički metod?

Počinitelj prvog napada, Husam Dvajat, nije imao nikakve veze sa palestinskim militantnim organizacijama; izraelska policija ga je okarakterisala kao poremećenog pojedinca.
Drugi napad, u tako kratkom roku, definitivno nije slučajnost.

 

Prizori nakon prvog napada 2. jula, 2008. 

U morbidnom primeru stvarnosti koja kopira ideje psihički obolelih, postoji mogućnost da su palestinske oružane organizacije uvidele smrtonosan potencijal ovih teških mašina – pored samog gubitka života, prizori napada sa uništenim vozilima i isprepadanim civilima koji se protežu duž desetine i desetine metara puta daje ono što svaka teroristička ćelija želi – ekspoziciju u medijima, kao i buđenje straha u populaciji.
Sam broj tela je sporedan, dogod je napad spektakularan.

Građevinski radovi oko svetih mesta


Zlatna kupola JerusalimOno što bi trebalo još više da zabrinjava izraelske zvaničnike jeste činjenica da su se oba napada odigrala u glavnom gradu, Jerusalimu. Već godinama, neposredna okolina Zida plača i Svetog hrama pretvorena je u veliko gradilište. Problem leži u činjenici da muslimani taj deo takođe vide kao sveti (Kupola kamena) i nikako ne podržavaju bilo kakve radove.
Ipak, zbog nedostatka posla, mnogo palestinaca je zaposleno tamo – ova grupa ogorčenih ljudi bila bi idealan izbor za buduće mučenike Al Akse ili Hamasa, budući da su već obučeni u rukovanju svojim potencijalnim oružijem.