U 8 godina i 2 predsednička mandata bivšeg KGB oficira najveća zemlja sveta izvađena je iz perioda nestabilnosti i konstantnih kriza 90tih, i vraćena u položaj uticaja. Kako su se Rusija i njena uloga u svetu promenile, saznajte u 3 dela članka ''Iz Putinove Rusije sa ljubavlju''.I vaš novi Predsednik će biti...

Mladi Kralj odlučuje da izvede oprobani manevar njegovog prethodnika i proizvede naslednika za kojeg niko nije čuo.

Kao što je sam iznedren iz dubine mašte Boris Jelcina, Putin bira, tojest proizvodi Dimitrij Medvedeva, glavnog šefa moćnog Gasproma za čoveka kog će podržati na sledećim Predsedničkim izborima. Dok u ostatku demokratskih sistema kandidat prvo ponudi nominaciju, a zatim dobija podršku bitnih figura, Putinova Rusija radi stvari obrnuto. Pošto je dobio podršku, Medvedev je zaključio da možda ne bi bilo tako loš da postano novi, mladi Kralj. Spekulacije o Putinovoj post-predsedničkoj karijeri završene su jednako brzo i neočekivano. Stari Kralj će preuzeti teško breme Premijerskog položaja.

I vaš novi Predsednik jeste...


Izbori su došli i prošli kao što se i očekivalo.

Mnoge međunarodne organizacije za nadgledanje izbora nisu dobile vize ili im je prisustvo otežano, Medvedev je imao 3 puta više prostora na elektronskim medijima iako nikada ranije nije bio izabran za bilo koju funkciju, a glasine o pritiscima na populaciju kolale tokom izbornog vikenda. Naravno, ništa od toga nije bitno, pošto skoman populus, sigurno ušuškan u džudo zagrljal svog voljenog Kralja ne treba da lomi glavu oko takvih stvari; na kraju krajeva, ko bi bio u stanju da izabere novog Kralja bolje od starog?
Manje od 72 časa nakon zatvaranja glasališta, stvar je bila gotovoa - Dimitrij Medvedev je novo vođa Ruske Federacije. Jasno, neki glasovi unutar zemlje digli su se u protestu, ali svako stado ima svoje izubljene ovčice; međunarodna reakcija jeste malo oprljila demokratski proces, ali ni blizu nekog ozbiljnog prekora ili protesta. Plodovi zemlje goleme kraljevine koji greju evropske domove previše su dragoceni da bi se doveli u pitanje oko tako trivilane stvari poput fer i nepristrasnih izbora.

I tako, saga mladog KGB oficira koji je postao Predsednik završava se bez pravog bajkovitog kraja. Novi mladi Kralj seda na njegov presto, ali Vladimir Putin ne odlazi u zalazak sunca, već ostaje u istoj toj kraljevskoj dvorani, kao skromni sluga naroda i smerni savetnik.

Zato dobro oslušnite kada Predsednik Medvedev bude govorio; pre njegovih, moći ćete da čujete kako iste reči šapuće stari kralj.